Thursday, May 19, 2016

24//

I am not being sponsored by any of the products and this post is only based on my personal experience. sebarang result yg berlainan bukan lah salah diri ini kerana kita semua berbeda ya. And the products that I published here is actually untuk student friendly kerana daku menyedari betapa kita student student ini memerlukan kecantikan tetapi kekurangan duit di dalam purse, so its okay, I got you.


(my skin is the combination of everythinggg iaitu combination skin + sensitive + acne prone dan yeah large pores) and by using these products, I don't really experience all those on daily basis and my pores are a lot smaller like eh hello di mana pores yg besar gedabak dahulu kala itu?


Melalui entri sebelum ini, I did mention about my struggle to find a good cleanser and all dan akhirnya dah menjumpai. sekarang ni I have changed to a new one which is bagusnya kerana tidak ada masalah apa apa setakat ini. 




1// 



I bought this from Guardian which I am not sure how much it is. bawah RM20 yang pastinya. the one that I used ni Rosemary + Witch Hazel (Purifying + Oil balancing). the texture is niceee dan tak menyebabkan kulit tegang sebab dried out ke apa ke. I noticed my jerawat dah tak berapa muncul sejak menggunakan cleanser ni. 

(Rating 3.9/5)
(Price : below RM20)



2// 


Recently, I decided to try on this sebab tiba tiba lepas stress research project, jerawat muncul macam "hello today I am new here yg lama tu dh blah so I ganti dia". Banyak review bagus pasal sebamed ni dan seperti biasa, amalina terjebak dengan review review tersebut. At the moment, everything is fine, no jerawat, kalau muncul pun, tak sampai sehari dah takdak dah jerawat. And my pores are significantly smaller, which I am not sure mungkin inilah penyebabnya?

(Rating 4/5) (I cannot bagi rating tinggi sangat sebab baru ja guna, so okay)
(Price : RM13+ masa ada discount, normal price is RM15+)




3//


this scrub is gooood, lepas scrub, nampak kulit seperti di polish wow tiada cela. tapi walaupun dah tenyeh pelan pelan, my skin will be red after that sebab my skin is sensitive like that. I would usually pakai seminggu sekali ataupun seminggu setengah sekali sbb my face will seriously jadi merah. Satu nasihat, letaklah aloevera sebanyak yg perlu lepas scrub menggunakan ini jika kulit anda anda seperti saya.

(Rating 3.5/5)
(Price : tak sure sebab dah beli lama tapi not more than RM25?)




4//


I LOVE THIS. I was in constant search for a good toner. Selepas menjumpai toner ni setahun lepas, I am still in love with it. Apa sahaja yg toner ni claim to do, tiada penipuan di situ. Usually, sesetengah toner, dia bagi kulit rasa macam tegangnya, tapi ni tak. 


(Rating 5/5)
(Price : Below RM10)





5//



Another toner yg kadang kadang digunakan. I am not sure ada dekat Malaysia ke tak, tapi any rose water would do. I don't usually use this macam toner aiken tu, tapi kadang kadang untuk freshen up, I will use this. And oh yes, kalau guna mask yg kena bancuh tu ke or any mask, I will add this thing sekali sebab dia rose water yg mempunyai banyak kebaikan okay. 

(Rating 3.5./5)





6//




Sorry tak clear sebab benda ni bergolek golek. Anyway, ni NuTeen Acne Prone Sleeping Mask. Senang serap dalam kulit lepastu esok pagi macam bersinarnya kulit ku ini. I don't use this often sebab selalunya tidur lepas Subuh takpun mengantok sangat tak sempat pakai. Kadang kadang ja guna tambah bila rasa macam jerawat nak naik. For people yg ada kulit like mine, I don't recommend pakai lepas scrub sebab nanti gatal muka dan kulit muka akan lebih merah. 

(Rating 3.9/5)
(Price : I am not sure sebab  dah beli lama tapi below RM20)






7//




Dulu dulu guna Oxy10 kalau ada masalah jerawat tiba tiba, tapi jerawat itu sudah tak kisah dengan Oxy10, so I have been using this Body Shop Tea Tree Oil. It has this strong smell which I don't mind tapi sesetengah orang maybe tak selesa dengan bau tu. Dia bagi my skin kering sikit dekat tempat yg dah di apply tu. If you are living in countries yg tengah winter nanti, I recommend jangan selalu sebab kulit hampa akan jadi kering dan tegang dan flaky. Ni untuk kulit macam I lah, kalau kulit biasa, I suppose okay je kot. Harga untuk yg ni I am not sure in Malaysia berapa ringgit sorry. 


(Rating 3.5/5)




8//




My personal favourite. I decided to give it a try sebab review banyak yg elok (dan dapat hadiah) so why not. tak cakap banyak, my pores really improve a lot sebab dah kecik sangat sangat sangat berbanding dulu macam seriously kecik. Lepastu any blackheads ke whiteheads ke goneeee. I don't really ada banyak blackheads tapi I tried on orang yg ada banyak blackheads, gone too. My skin jadi merah sikit je tapi sebab lepastu pakai aloevera, takdak nampak sangat. Yg pentingg, it doesn't leave my skin gatal gatal seperti sesetengah mask yg lain yeay for that.


(Rating 5/5)
(Price : RM75 rasanya)




Maka ini ja boleh dibantu students di luar sana ini kerana dirimu bergitu berharga. Okay bye nak sambung buat thesis