Monday, May 16, 2016

23//

BIASA LAH MASA TENGAH BANYAK KERJA MESTI LAH NAK UPDATE BLOG! but hai anyway.


Masa zaman sekolah,zaman whatever I don't care about my skin, I had a constant problem with pimples. Takdak la tahap jerawat batu semua tu, tapi tak pernah clear skin dan mesti ada jerawat terutama di bahagian pipi. Masa tu zaman mengejar benda lagha lagi so I don't have time untuk tengok mengenai penjagaan kulit dan sebagainya.



Bila masuk zaman A-levels, lepastu masa tu dah mula conscious sebab orang sekeliling semua muka flawless dan macam wow wow muka gua boleh buat cermin ke ni? oh by the way, I have this combination of sensitive + combination skin type + acne prone. So dia macam confuse eh kang pakai product ni kang muka merah, eh kang kering, eh kang berminyak, eh kang naik jerawat, nampak kan punca kemalasan aku dahulu?


I started trying pelbagai jenis product dulu. Started off with Clean n Clear, lepastu Garnier, lepastu Biore, lepastu Body Shop, lepastu Clinique, dan banyak lagi lepastu sampai aku sendiri lost track. Kadang kadang product dah okay contohnya Body Shop, jerawat hilang, tapi kulit kering. Clinique, kulit dan tak kering, tak berminyak, tapi naik jerawat, Garnier, naik jerawat dan kulit jadi merah sebab sensitive.



Balik Malaysia, tried Oxy. Oxy was good alhamdulillah, stopped my jerawat, kulit jadi okay je, tak merah merah. Tapi bila balik UK balik, I could not find any Oxy products untuk perempuan semua ada untuk lelaki ja. dan di situ bermula pencarian skin care aku lagi. When I came back to Malaysia, I started with Oxy balik. Lepas dah beberapa tahun, hujung tahun lepas, Oxy tidak lagi berkesan di kulit ku ini. Dia tak cause breakouts or anything, tapi dia macam "K I tolong cuci muka you je, tapi that's it k. Tu je function I dalam kehidupan you sekarang ni"


Recently, ada banyak review pasal Garden of Eden, I tried and everything was fineeeeee okay je setakat ni, and also this one product ah lupa apa dia tapi later lah kalau rajin I will update my skincare regime di mana semuanya bercampur aduk wakakaka tak tetap pendirian hidup.


but recently, maybe sebab stress dan juga banyak berhabis masa di animal house dan juga di lab yg penuh bakteria itu dan tangan biasalah gatal pegang sana pegang sini, garu muka, garu hidung, garu pipi. Maka timbul lah kembali sahabat lama ku. Tak la teruk sebab pernah melalui zaman berjerawat dahulu, tapi tiba tiba macam eh dah kenapaaa hang kembali ni. I am thinking of trying cetaphil takpun sebamed tapi tengok lah dulu sebab tadi baru guna Volcanic Clay Mask lepastu dia macam okay dah hilang dah jerawat dah clear balik kulit eh entahlah apa hang nak sebenaqnya ni?!


but honestly, I will TRY to update my skin care products tapi taktahu bila sebab thesis tengah dok panggil "amalinaaa.... amalinaaaaaa..... amalinaaaaaa" :(